неделя, 18 януари 2015 г.

10 полезни свойства на яйцата



1. Яйцата са невероятно хранителни.

Яйцата са сред най-полезните храни на планетата.

Едно цяло яйце съдържа всички хранителни вещества, необходими, за да превърнете една клетка в пиленце.

Едино голямо варено яйце съдържа:

Витамин A: 6% от ПДП.
Фолиева киселина: 5% от ПДП.
Витамин B5: 7% от ПДП.
Витамин B12: 9% от ПДП.
Витамин B2: 15% от ПДП.
Фосфор: 9% от ПДП.
Селен: 22% от ПДП.

Яйцата също съдържат големи количества витамин D, витамин Е, витамин К, витамин В6, калций и цинк.

Това са 77 калории, 6 грама протеин и 5 грама здравословни мазнини.

Яйцата също съдържат различни други микроелементи, които са важни за здравето.

Наистина ... яйцата са доста добра храна, те съдържат по малко от почти всеки хранителен елемент, от който се нуждаем.

Целите яйца са сред най-полезните храни в света, съдържащи малко от почти всички хранителни вещества, от който се нуждаем. Омега-3, обогатени и/или пасели яйца са дори по-здравословни.

2. Яйцата са с високо съдържание на холестерол, но те не влияят отрицателно холестерола в кръвта.

Вярно е, че яйцата са богати на холестерол.

В действителност, едно единствено яйце съдържа 212 мг, което е повече от половината от препоръчителната дневна доза от 300 мг.

Въпреки това ... важно е да се има предвид, че холестеролът в храната не е задължително да повиши холестерола в кръвта.

Черният дроб произвежда големи количества холестерол всъщност всеки ден. Когато ядем повече яйца, черния дроб произвежда по-малко холестерол, но и го изравнява.
Отговорът на консумацията на яйца варира индивидуално.

     В 70% от хората, холестерола не се влияе от яйцата изобщо.
     В останалите 30% холестерола може да се повиши леко от яйцата.

Въпреки това, ще го подчертая по-късно в статията, ситуацията е малко по-сложно от това, и тези промени в диетата действително са ви полезни.

(Изключения ... хора с генетични заболявания като наследствена хиперхолестеролемия или ген, наречен ApoE4.)

3. Яйцата повишават HDL холестеролa.

HDL означава липопротеин с висока плътност. Известно като "добър" холестерол.

Хората, които имат високи нива на HDL обикновено имат по-малък риск от сърдечно-съдови заболявания, инсулт и различни здравни проблеми.

Яденето на яйца е един чудесен начин за увеличаване на HDL.

В едно проучване, 2 яйца дневно за 6 седмици повишенили нивата на HDL с 10%.

Консумацията на яйца води последователно до повишени нива на HDL ("добрия") холестерол, което е свързано с намаляване на риска от редица заболявания.

4. Съдържат Холин - важно вещество, от което много хора имат недостиг.

Холинът е хранително вещество, което повечето хора дори не знаят съществува.

Холин се използва за изграждане на клетъчните мембрани и има роля в производството на сигнални молекули в мозъка, заедно с различни други функции.

Проучвания на храненето показват, че около 90% от хората в САЩ са с все по-малко от препоръчаното количество холин. Целите яйца са отличен източник на холин. Един яйце съдържа повече от 100 мг от това много важно хранително вещество.

5. Яйцата намаляват LDL холестерола, това намалява риска от сърдечни заболявания.

Известно е, че наличието на високи нива на LDL е свързано с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания.

Дори яйцата да са склонни да се повишат LDL холестерол при някои хора, проучванията показват, че частиците се променят от малки, плътни LDL до големи ... което е нещо добро.

6. Яйцата съдържат лутеин и зеаксантин, антиоксиданти, които помагат за доброто здраве на очите.

Има няколко хранителни вещества, които могат да спомогнат за преодоляване на някои от дегенеративни процеси, които засягат очите ни.

Две от тях се наричат Лутеин и Зеаксантин, мощни антиоксиданти, които са склонни да се натрупват в ретината на окото.

Проучвания показват, че консумирането на нормални количества от тези вещества, могат да намалят значително риска от катаракта и дегенерация на макулата, две много общи заболявания на очите.

7. Яйцата понижават триглицероидите.

Разбира се, че има значение какво ядем ... тя също е от значение какви са храната, която ядем, до вратата.

В тази връзка, не всички яйца са създадени равни. Хранителните им състав варира в зависимост от това как кокошките са били хранени и израснал.

Яйца от кокошки, които се отглеждат в пасища и / или след хранене с омега-3 обогатени храни са с много по-високо съдържание на Омега-3 мастни киселини.

Омега-3 мастните киселини са известни за намаляване на кръвните нива на триглицерид, добре известен рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания.

8. Проучванията показват, че Омега-3 обогатените яйца са много ефективни в намаляването на триглицеридите в кръвта. В едно от проучванията, омега-3 обогатени яйца само 5 на седмица за три седмици намалили триглицеридите с 16-18%.

Омега-3 обогатени яйца съдържат значителни количества омега-3 мастни киселини. Тези яйца са ефективен начин за намаляване на триглицеридите в кръвта.

Протеините са основните градивни елементи на човешкото тяло. Те правят всякакви тъкани и молекули, които служат за структурни и функционални цели.

Яйцата съдържат всички незаменими аминокиселини в правилните съотношения, така телата ни се възползват напълно от протеина в тях.

Получаването на достатъчно протеини може да помогне в борбата с теглото, увеличаване на мускулната маса, по-ниско кръвно налягане и оптимизирането на здравето на костите.

9. Яйцата НЕ повишават риска от заболявания на сърцето и могат да намалят риска от сърдечен удар или инсулт.

В продължение на много десетилетия, яйцата са били несправедливо демонизирани.

Твърди се, че тъй като има холестерол в тях, те трябва да са вредни за сърцето.

В преглед на 17 проучвания с общо 263,938 участници, не е намерено нищо общо между консумацията на яйца и сърдечните заболявания или инсулти. Много други изследвания са довели до същия извод.
Въпреки това ... някои проучвания са установили, че хората с диабет, които ядат яйца са с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания.

10. Помагат в борбата с теглото.

Яйцата са невероятно хранителни.

Яйца висока оценка по десетобалната система наречена Индекса Satiety, който измерва способността на храни за предизвикване на чувство за пълнота и намаляване последващо калориен прием (48).

В едно изследване на 30 жени с наднормено тегло, яденето на яйца за закуска вместо гевреци засилило усещане за ситост. Това ги накарало да хапват много по-малко калории за следващите 36 часа. Доказали още, че закуската с яйца вместо гевреци в продължение на 8 седмици, ще покаже значителна разлика в теглото.

Няма коментари:

Публикуване на коментар