събота, 1 ноември 2014 г.

Пинчерът. Какво трябва да знаем преди да го вземем.



За да отглеждате породата Пинчер е желателно вече да имате опит в отглеждането на кучета. Преди да се решите да вземете такова куче вкъщи е добре да поговорите с други собственици на такива кучета и да си купите колкото се може повече книги за породата и да прочетете с какво ще си имате грижи за дълъг период.

Пинчерите обичат компанията на хората и са добър избор за активни възрастни хора. За по-стари хора са подходящи по-стари на възраст пинчери. С деца обаче пинчерите не бива да бъдат оставяни сами нито за момент. Нито малките деца знаят как да се държат с кучета, нито пък кучетата могат да ги разберат. Последиците от това могат да бъдат трагични. Въпреки, че са порода тип „Играчка” пинчерите съвсем не са играчки. Действия като вдигане, щипане или внезапни движения биха предизвикали защитни действия в кучето. Но както децата, така и кучетата имат различни характери, така че съжителството между деца и кучета трябва да се определи индивидуално. Възрастните също трябва да внимават как си играят с тях, тъй като пинчерите лесно могат да счупят кости или дори нещо по-лошо.

Пинчерите се чувстват добре и в градски и селски условия. Докато им се предоставят много разходки те ще са щастливи навсякъде, където се намират техните собственици. Въпреки, че те са порода тип „Играчка” те не са разглезена порода. Във фермата пинчера ще се опитва да хваща плъхове, мишки или малки лисици. Бъдете внимателни с вашият пинчер когато е на открито, тъй като то ще преследва всичко, което се движи или може просто да тича за удоволствие. Ако ги оставите отвързани навън ще откриете, че те стават страхливи, превъзбудени, много любопитни и винаги пълни с енергия и сила, а това може да има и негативни последици. Специалистите по тази порода казват за тях, че са като малки деца, които никога не порастват и че това не е порода за начинаещи. Поради голямата им енергичност и любознателност те биха извървели големи разстояния, за да проучат всичко и затова се нуждаят от наблюдение от близо.
Ако го отглеждате вкъщи прибирайте всички малки предмети, до които пинчера може да има достъп. Никога не оставяйте и лекарства на открито. В противен случай може бързо да се озовете във ветеринарния кабинет.
Ако пък го отглеждате в двор също трябва да проверите цялото пространство. Ако има дупки, в които можете да си пъхнете ръката, веднага я покрийте защото пинчера също ще намери начин да се пъхне там.

Пинчерът е трудна за обучение порода, но веднъж научил нещо ще го помни цял живот.
Социализирането на тази порода е много важно. Както повечето кучета пинчерът трябва да бъде извеждан на открито на различни забавни разходки, като не трябва да се оставя отвързан. Трябва да го следите внимателно когато е между други кучета, тъй като то се мисли за голямо куче и може да си навлече неприятности. Когато кучето се е социализирало то обича да си играе с други кучета. Колкото по-често извеждате вашето куче навън толкова по-добро ще е то.

Миниатюрният пинчер има къса козина, което прави възможностите за козметични грижи минимална. Важно е да го изчетквате на няколко дни за да има чиста и лъскава козина. Ноктите на краката трябва да се подрязват на всеки две седмици. Не трябва да се къпе често тъй като това ще изсуши козината му. По-добре е да го избърсвате с влажна кърпа. Трябва да се започне от лицето, а след това да се отдели повече внимание на областта под очите и след това да продължите по гърба към опашката. Правейки тази процедура веднъж на няколко дни ще поддържа кучето здраво и чисто. Когато го извеждате навън в студено време се уверете, че кучето е напълно сухо.

Няма коментари:

Публикуване на коментар