събота, 1 ноември 2014 г.

Шар Пей


Качества и предназначение: Шар Пей (Китайско бойно куче) е ловна порода кучета, произхождаща от Китай. Породата съществува от древни времена, селектирана е за боеве с други кучета, както и за пазене на добитъка и лов на глигани. Шар Пей (на китайски означава :: пясъчна кожа). Предците на съвременния Шар Пей са били на особена почит сред китайците. Отличните качества на Шар Пей са преданост към стопанина, надеждност, бдителност, ум. Той е весел по характер, може да е приятелски настроено, но същевременно може да бъде много независимо и надменно. Към други кучета и домашни животни е агресивно и това може да създаде известни проблеми. Много силно се привързва към семейството си и предпочита компанията на хората пред тази на други себеподобни. Шар Пей е куче с развит интелект, поддава се добре на обучение и се отличава с природна чистоплътност. По природа Шар Пей е преследвач, затова често може да гледа на котите като на жертва.

Екстериор: Шар Пей - Отличителен белег е неговата набръчкана кожа. Китайците най добре го описват - Физиономията му напомня на набръчканото лице на много възрастен човек, но без излишни бръчки. Езикът е синьо-черен на цвят. Носът му е подобен на пеперудка. Той трябва да бъде широк и тъп. Шията му е подобна на тази на бизона – силна и със средна дължина, с неголяма кожна „огърлица”. Анусът му гледа към небето. Опашката му е толкова високо поставена, че анусът му е леко издаден насочен нагоре. Гърбът му е като на скарида – силен и гъвкав. Главата му е с формата на круша или диня, тежка и кръгла в основата, с конусообразна муцуна. Ухото прилича на раковина на морско мекотело, дебело и малко. Опашката е като жица. Тя трябва да бъде твърда и тънка, в основата си като парче кабел, високо поставена над гърба. Предпочита се, когато опашката образува кръг. Има къса и права козина. Окраската му е едноцветна - от светло златистна до рижаво-кафява, също може да е сива или черна. Козината не е блестяща, а е матова. Шар Пей има едро телосложение. Главата е голяма с плоско, широко чело. Муцуната е леко затъпена и сравнително дълга. Езикът е със синкав цвят. Гръдният кош е широк, крайниците са силно замускулени, лапите са средно големи, заоблени. Опашката се носи сърповидно извита.

Разновидности: Шар Пей има няколко разновидности според цвета на космената им покривка - най широко разпостранен е златистия цвят, а по рядко се срещат с черен, бял, сив, син или шоколадов цвят. При кръстосването на Шар Пей с различни цветове, трябва да се получат кученца с изцяло черен, жълт, шоколадов или друг цвят (нацяло едноцветна окраска). Но в никакъв случай не е допустимо на бъдат с шарен цвят.

Няма коментари:

Публикуване на коментар