събота, 1 ноември 2014 г.

Кафето и чаят vs. лошите бактерии


Хората, които редовно консумират чай или кафе, по-рядко са носители на "супербактерията" Стафилококус ауреус (какво точно представлява тя и какви са болестите, които причинява, може да разберете тук), установи американско изследване.

Проучването обхванало 5500 американци и при извършените тестове, публикувани в изданието Annals of Family Medicine, се оказало, че тези от тях, които редовно пиели споменатите топли напитки, в 50 на сто от случаите, не били носители на резистентните на метицилин Стафилококи ауреус в ноздрите си.

"Очевидно това се дължи на антимикробните свойства на чая и кафето, констатира ръководителя на изследването Ерик Матесън от университета на Северна Каролина в град Чарлстън.

Сега ни предстои да установим дали употребата на тези напитки наистина снижава риска от заразяване със "златната стафилокока" в носа.

В САЩ около 1 на сто от населението е носител на бактерията, без тя да причинява заболяване, припомня агенцията.

При 1,4 на сто от изследваните от Ерик Матесън пациенти била открита бактерията в ноздрите им. Но при редовно консумиращите чай и кафе, тази цифра спадала наполовина.

Идеята за проучването възникнала, след като учените установили, че както в лабораторните епруветки, така и при хората, било констатирано антистафилококово въздействие на
чаения екстракт или при инхалации.

По-малко било изследвано кафето, но и при него открили подобно въздействие.

"Нашето откритие ни изправя пред обещаващи нови възможности за ограничаване на резистентните Стафилококи ауреус в носовата кухина, които са сравнително евтини и лесно достъпни", заяви Матесън пред агенцията, цитирана от БТА.

източник: http://tialoto.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар