събота, 1 ноември 2014 г.

Йога в домашни условия



Какво ви е нужно?
За да се занимавате с йога у дома най-важното, което трябва да знаете, е следното:
- Добре е да разполагате с проветрено помещение или площадка на открито. Ако се упражнявате в помещение, прозорците трябва да бъдат широко отворени.

- Необходима ви е лека дреха от естествена тъкан, която да не пречи на движенията ви.
- Най-подходящото време за йога е рано сутрин на разсъмване, на гладен стомах. През останалото време трябва да са минали най-малко 3-4 часа след хранене.
- Упражненията трябва да се правят на пода на специална постелка или килимче. Не е желателно да се упражнявате на леглото.
- Ако не сте се занимавали с йога преди, е добре да имате треньор.

Как да изпълнявате асаните?
- Редовно проверявайте състоянието на здравето си.
- Постепенно увеличавайте натоварването.
- Спазвайте строгата последователност на позите, редувайки отпускащите с такива, които напрягащите мускулите.
- Редувайте статични с динамични упражнения.
- Отпуснете мускулите, които не са включени в дадения момент в упражнението.
- Фокусирайте се върху усещанията на тялото си по време на изпълнение на асаната.
- Съзнателно контролирайте дишането си.
- Достигането до чувството на удоволствие при изпълнението на позите.
- Трябва да сте положително настроени, да вярвате в успеха, да се стремите към дълбокото вътрешно желание да станете по-добри в духовен план и постоянно да работите над себе си.

DVD-упражнения
За да започнете заниманията си по йога, трябва да имате някакво ръководство под ръка. Много често това са специализирани книги, но напоследък стават все по-популярни упражненията на DVD. Те са и много по-удобни от книгите, защото вниманието ви не се отвлича постоянно в четенето, не разлиствате страници; те са и по-безопасни, тъй като може да сте сигурни, че на екрана виждате правилно изпълнено упражнение, докато всеки автор на книга има свой характерен език, който може да остане напълно неразбираем за вас.
Или с други думи, DVD-упражненията може да изградят у вас по-добра мотивация за дълговременни занимания с йога, тъй като са по-лесни за възприемане (особено от хората, които тепърва започват да се занимават с йога), а и са съпроводени с приятна и подходяща за йогата мелодия.



Опасности
Най-голямата опасност при самостоятелни занимания без треньор е неправилното изпълнение на позите, което в най-добрия случай може да доведе до неефективни тренировки, а в най-лошия – до различни травми, като кръвонасядания, разтежения и дори счупвания.
Друга опасност, на която малко се обръща внимание, може да бъде неумението за правилна настройка, отсъствието на желание да подобрите състоянието не само на своето тяло, но и на да духа си. Отношението към йогата, като към фитнес, е крайно недопустимо.

За храненето
Смята се, че с йогата задължително трябва да се приема и специална ведическа храна. И това наистина е така. Ето главните правила, отнасящи се за храната, при занимания с йога:
- Под ведическо хранене трябва да разбирате вегитарианство.
- Изключват се гъби, сирене, яйца, чай, кафе и други вредни продукти (особено захар) – дори лук и чесън!
- Основното хранене за деня е в 12 часа на обед.
- Храненето трябва да се извършва при пълно спокойствие. Не бива докато се храни, човек да се ядосва, натъжава или радва.
- Храната трябва внимателно да се сдъвква.
- Яде се до тогава, докато чувствате глад.
- Яде се бавно.
- Не бива да се съчетава млякото с други продукти.
- Използват се подправки за улесняване на храносмилането.
Най-добре ще е, ако си купите книга за храненето по Аюрведа – древна индийска наука за здравето и храненето.

Като обобщение
Преди да започнете заниманията по йога трябва добре да обмислите всичко и да осъзнаете, че е недопустимо да се занимавате с йога само, за да намалите теглото си или просто да достигнете до добро състояние на мускулите си. Без пълно разбиране на целите на това древно изкуство, без знания за историята и основите му е невъзможно да постигнете, каквито и да е успехи в него. Без да работите над себе си, над своя характер и вътрешен мир не можете да постигнете желаната хармония.
И накрая – докато фитнесът може и да е временно явление в живота ви, йогата трябва да се превърне в част от ежедневието ви, в основа на вашата екзистенциална философия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар